Flux

Theodor-Heuss-Straße/Bahntraße, Mönchengladbach, Germany

Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach
Neubau der Kreishandwerkerschaft in Mönchengladbach

Project

New construction of an educational institution of the Guild of Craftsmen

Invited architect competition, 2010

ethical

  • Creation of a place of communication
  • Public, noise-protected green areas

ecological

  • Walkable roof with landscape carpet
  • Use of geothermal energy

efficient

  • Intelligent building automation
  • Efficient and flexible layout structure

GFA

approx. 4.800 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Can Altinsoy, Janine Müller, Anna Weistropp

Planer

Passau Ingenieure (MEP), e2 Energieberatung (energy concept), Ingenieur Büro AMP (façade), BSCON Spitthöver Consult (fire prevention), Dörre (model)

Info

The property in Mönchengladbach is characterized by its urban surroundings and their influence on the site. In particular, emissions from Theodor-Heuss-Straße and Bahnstraße should be reduced. To avoid noise transmission within the buildings, two structurally independent buildings were designed. A generous rain sheltered entrance between the two buildings formalizes the separation.

The “loud house“ is getting protected from noise and pollution through its orientation to the inner court. It is covered by a roofscape creating a green oasis on its surface in between the two buildings. This roofscape becomes a buildings cape wrapping around the Mensa sheltering it from east. It further creates an opening gesture to the garden and the sun.

The form of the “quiet house“ – the administrative building – has resulted from stacking the required functions on top of each other. Starting from the educational rooms at the ground floor the functions are placed one above the other with increasing size demand. Working areas and working flows are not interrupted and separated from each other. The result is a highly efficient organized office building.

More projects
Neues Rathaus für Ho Chi Minh City, Vietnam

The flower of Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City, Vietnam

Bürogebäude im Düsseldorfer Medienhafen

The flash

Speditionstraße / Franziusstraße, Düsseldorf, Germany

Ökologisches Quartier

Ecologically living at Dreisbach-Park

Netphen Dreis-Tiefenbach, Germany

Top