Heider Bergsee Campus

Willy-Brandt-Straße, Brühl, Germany

[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]
[Translate to English:]

Project

Ecological education campus with student housing

Planned after the cradle to cradle®-principle

ethical

  • Greened, semi-public courtyards provide space for interaction and activities
  • Central campus square with public functions and communication areas
  • The entire education campus is accessible without barriers, a total of 16 wheelchair accessible apartments are located in the two residential buildings
  • Urbanistic figure and terraced structures allow views to the landscape
  • The residential buildings open up to the landscape on the south
  • Two residential complexes for student housing

ecological

  • The new campus building is being constructed in wood and wood-hybrid construction
  • The wood and wood-hybrid construction method will permanently retain a total of approx. 5,000 t CO2 in the circular campus building
  • Follows the cradle to cradle®-principle
  • The open spaces between the individual buildings are designed as forest passages with generous planting areas that create a microclimate
  • Low tech instead of high tech
  • Natural ventilation and ventilation
  • Use of photovoltaics
  • Roof greening
  • The buildings are aligned according to the sun's course and allow for a minimization of the cooling load
  • The green open spaces on the campus area promote biodiversity and offer a variety of habitats for animals and recreation areas for people
  • Existing biotope remains unaffected
  • Rainwater retention and infiltration on the education campus

efficient

  • The wooden modules for the wood and wood-hybrid construction are completely manufactured in the factory and are time efficient in production
  • Due to the comprehensive energy concept of the building ensemble, the EnEV is undercut by 45%
  • Climate-neutral and low-cost wood and wood-hybrid construction
  • Transport distances are minimized by construction activities on site

GFA

approx. 20.000 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Cordula Schneider, Lisa Schirk, Rüdiger Becker

Planer

bloomimages (visualization), greenbox (landscape design), BSCON (fire prevention), Kempen Krause Ingenieure (structure), EcoTec (MEP), Drees & Sommer (construction physics)

Info

An ecological and barrier-free ensemble of buildings is planned by us, which blends in perfectly with the surroundings and complements existing structures perfectly. A multi-storey building with flexible floor plans forms the centre and is intended for educational, research and/or development facilities. The new building will be supplemented by two multi-storey residential buildings, which will meet the urgent need for student accommodation. The ensemble will create an area of approx. 20,000 sqm, of which the student housing will take up approx. 15,000 sqm.

The V-shaped cubature of the educational building opens up with direct visual links to the existing federal university and forms an entrance plaza that is opposite the existing campus entrance to the north. The two residential buildings face south with generous landscape windows that interweave the area with the adjacent green spaces. The residential buildings are planned in sustainable timber construction and allow a fast and low-emission construction with regard to noise, vibrations and dust on site. By using the renewable raw material, a total of approx. 5,000 t CO2 will be permanently stored in the new campus building. In addition, all construction elements can later be returned to their material cycles. Due to a low primary energy requirement, the energy saving regulations are undercut by 45 % in this ecological showcase project. On the 29,000 sqm site, the project developer and architects are focusing on sustainability and a high quality of living.

The ambitious open space concept will continue to safeguard the southern biotope as a landscape conservation area. The forest area to the east remains completely untouched. Generous open spaces with a high proportion of greenery will be created for the protection and supporting of biological diversity. Attractive outdoor areas with a high quality of stay will become a meeting place and invite to stay in the fresh air. The ambitiously designed open space concept and the construction in wood will create a sustainable and ecological lighthouse project for the city of Brühl at this location, which will give space to nature and be available to all citizens.

The Heider Bergsee Campus stands for an exemplary ecological approach and a holistic planning approach with the aim of creating a new future-oriented place for the people and the environment of the city of Brühl.

More projects

Four Windows

Lindemannstraße, Dortmund, Germany

Masterplanung von greeen! architects für das ökologische Quartier im Dreisbach-Park in Netphen Dreis-Tiefenbach

Ecologically living at Dreisbach-Park

Netphen Dreis-Tiefenbach, Germany

[Translate to English:]

The Gardens

Roßstraße / Johannstraße, Düsseldorf, Germany

Top