New Bauhaus museum

Weimar, Germany

Project

New building of the Bauhaus museum for the Klassik Stiftung Weimar, Germany

Invited architect competition, 2011

ethical

  • Establishing an architectural identification point as a landmark at the city centre
  • The shape of the isosceles triangle allows visual relationships on all sides
  • Creation of public communication zones through gastronomy and museum shop at the ground floor
  • Very good connection to public transport

ecological

  • Targeted use of non-hazardous materials
  • Green roofs for air humidification and CO2 neutralization

efficient

  • Efficient use of the area
  • Consistent participation of all parties involved in the integrative planning process from the first sketch

GFA

4.800 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Julian Konti, Hans Peter Lüngen, David Trampe

Planer

Peters + Grau GmbH (model making)

More projects

The (garden-) city of the future

Düsseldorfer Straße, Neuss, Germany

Ecologically living at Dreisbach-Park

Netphen Dreis-Tiefenbach, Germany

Top