Robert-Bosch-Straße

Siemensstraße / Robert-Bosch-Straße, Münster, Germany

Project

Investor selection process, 2018

Office building

ethical

  • Roof terrace with greenery and plants opens to the Dortmund-Ems-Kanal and promotes informal communication
  • Equal workplace qualities for all employees
  • Creation of an identification point

ecological

  • Natural ventilation and illumination
  • Targeted use of non-hazardous materials
  • Use of recyclable building materials
  • The building is complemented by its own mobility concept (electric filling station, carsharing concept)
  • Horizontally greened building joint and green roofs in partial areas promote humidification and CO2 neutralization
  • Use of geothermal, photovoltaic and water-to-water heat pump using the canal water
  • Use of a highly efficient heat recovery system (about 80% heat recovery)

efficient

  • Wood-hybrid-construction
  • Flexible and future-oriented office use
  • Minimization of compulsory points and flexible design of floor layout
  • Integrated logistics area as intermediate station for dispatch chains
  • Economy due to low operating and investment costs

GFA

approx. 22.000 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Cordula Schneider

Planer

Alexander Schmitz (visualization), e² energieberatung GmbH (energy concept), Peters + Grau GmbH (model making)

More projects

C-View Offices

Fringsstraße, Düsseldorf, Germany

The Wing

Blankenfelde-Mahlow, Germany

New Balance Germany Inc., headquarters

Office and showrooms, Düsseldorf, Germany

Top