The bow

Beverstraße, Aachen, Germany

Studentenapartments in Aachen
Studentenapartments in Aachen
Studentenapartments in Aachen
Studentenapartments in Aachen

Project

Residential building for students

In planning

ethical

  • Conversion of an inner-city area with car wash into housing for students
  • Very good access to public transport, supplemented by an offer for bike-sharing
  • Accessibility according to DIN 18040 II
  • Urban repair: Complementation of the block edge building development
  • Appreciation of the neighborhood

ecological

  • Use of sustainable building materials
  • Car parking spaces are supplemented by an offer of car-sharing
  • Bicycle parking spaces available for each resident
  • Charging stations for e-cars and e-bikes

efficient

  • Interdisciplinary, transparent participation of all participants in the planning process
  • Cooperation with local specialist planners
  • Low land consumption

GFA

4.900 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Cordula Schneider, Christoph Nickel, Beate Trebse

Planer

BSCON Brandschutzconsult GmbH (fire prevention), Vermessung MRD (survey), Mull und Partner Ingenieurgesellschaft mbH (geotechnical expert), Kramm Ingenieure GmbH & Co. KG (geotechnical expert), Kempen Krause Hartmann Ingenieurgesellschaft mbH (structure), INOVIS Ingenieure GmbH (MEP), Peutz Consult GmbH (shading opinion), BSV Büro für Verkehrsplanung (traffic report), rendertaxi GmbH (visualization)

Info

The new building project is located in Aachen’s Frankenberger district. On the tapered property between Beverstraße and Turpinstraße, apartments as well as a small commercial unit on the ground floor will be built on an area of approx. 1,100m². The cubage and roof shapes of the residential building will adapt the neighboring buildings. The slightly higher part of the building is oriented to the height of the opposite residential buildings. The shape of the building takes up the existing street lines stylistically and blends perfectly into the urban space. The timeless clinker brick façade is playfully broken open through the arrangement of the windows. All apartments are getting lit from two sides or are facing south. The bicycle parking spaces are on the ground floor and can be easily reached from the street. The car parking spaces are accessibly by a car lift. The parking area is to be completed by a modern car sharing concept in order to provide residents with exclusive rental cars.

More projects
Hotelneubau am Düsseldorfer Hauptbahnhof

Three hotels and a new pedestrian zone

Konrad-Adenauer-Platz / Harkortstraße, Düsseldorf, Germany

Ökologische Wohnungen in Dortmund

Four Windows

Lindemannstraße, Dortmund, Germany

Top