88 Pearl high-rise building

Zhuhai, China

Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China
Hochhaus in Zhuhai, China

Project

Preliminary design, 2010

Invited architect competition

ethical

  • Mixed use
  • Creation of communication zones
  • Creation of public areas with a high quality of stay

ecological

  • Wind turbines on the roof
  • Use of solar collectors
  • Rainwater utilization
  • Natural ventilation and illumination
  • Conservatories: In-house microclimate and reduction of cooling loads
  • Waste management

efficient

  • Efficient use of available energies
  • Minimization of land use
  • Intelligent building management

GFA

350.000 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Claus Centner, Janine Müller

Planer

Partner Architects: Korn Architects Ltd., Ho Chi Min City, Engineering: CSP Ltd., Ho Chi Minh City

Info

Zhuhai is located on the southern coast of the Guangdong province in China, in the Pearl River Delta. The design has been carefully developed and has a sophisticated approach. The very elegant and slender structure gives a representative and recognizable picture from the sea, as well as from the land. The concept is designed with great respect to an ethical, ecological and efficient approach, taking good care of the local conditions and requirements. The building’s energy concept is an important part of the design. Energy collection systems for an autonomous supply of electrical power are incorporated in the design in form of wind turbines on the building‘s top and photovoltaic cells in the façades. The green power provision is completed by solar collectors for warm water supply in the façade of the hotel and the apartments. Additionally, the use of local geothermal energy serves as source for the production of heating and cooling. To reduce fresh water demand, water recycling systems and collection systems for rainwater are integrated. The building concept allows the use of natural ventilation through the various conservatories and through louvers in the office façade. The conservatories with local plants will create a microclimate that works as a filter for the adjacent rooms and improves the quality of the natural air supply through louvers.

More projects
Bürogebäude am Düsseldorfer Medienhafen

C-View Offices

Fringsstraße, Düsseldorf, Germany

Neues Rathaus in Blankenfelde-Mahlow

The Wing

Blankenfelde-Mahlow, Germany

Neues Rathaus für Ho Chi Minh City, Vietnam

The flower of Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City, Vietnam

Top