The Gardens

Roßstraße / Johannstraße, Düsseldorf, Germany

Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf
Ökologisches Bürogebäude in Düsseldorf

Project

Investor selection process, 2014 - Second prize

Ecological office building

ethical

  • Creation of zones for communication in the greened atriums
  • Creation of an identification point
  • Equally high quality of work atmosphere for all employees
  • Activity offer and showers for employees
  • Gardens in atria

ecological

  • Atria as a climate buffer
  • Targeted use of non-hazardous materials
  • Use of energetical synergy effects
  • Natural ventilation and illumination
  • Green atria for humidification and air purification
  • DGNB „Gold“ certification

efficient

  • Efficient use of the available energies
  • Consistent participation of all parties involved in the integrative planning process from the first sketch
  • Minimization of constructive constraint points and flexible design of the floor layout
  • Minimization of land use (high-rise building)

GFA

24.400 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Julian Konti, Hans Peter Lüngen, Christoph Nickel

Planer

greenbox GmbH (landscaping), Züblin AG (structure), DS-Plan Ingenieurgesellschaft mbH (MEP), Görtzen und Partner (fire prevention), Alexander Schmitz (visualization)

Info

The exposed corner side is located on a busy traffic hub in Düsseldorf. Due to the development plan, the location, orientation and maximum extension of the building were specified. The task was to design a building that isn’t losing its effect in the cityscape, both when viewed from a distance and when viewed closely. A meandering ground plan with a depth of 13.50 meters is mirrored several times over its longitudinal axis and generates atriums that extend alternately over several floors. The vertical element façade, in contrast to the fully glazed atria, coherently implements the urban planning concept and gives the building its identity and presence in the city.

More projects
Die Düsseldorfer Innenstadt zukunftsfähig machen

RheinBoulevard

City centre, Düsseldorf, Germany

Top