Four Windows

Lindemannstraße, Dortmund, Germany

Project

New construction, residential and commercial building

Completion 2015

ethical

  • Extension of the public space to the own property
  • Promoting communication between people
  • Closure of a vacant lot
  • Creation of a publicly accessible green area
  • Accessibility according to DIN 18040 II
  • Multi-generational living

ecological

  • Use of natural construction materials and mineral building materials (wooden windows, mineral insulating materials, solid wood parquet, natural stone, avoidance of toxic glue, etc.)
  • Use of solar collectors
  • Use of local building materials
  • Preservation of the old tree population
  • Natural ventilation

efficient

  • Efficient use of the area
  • Interdisciplinary, transparent participation with everyone involved
  • Minimized development
  • Up to 22 meter deep floor layouts

GFA

10.000 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Stefanie Blank, Julian Konti, Marcus Krämer, Hans Peter Lüngen, Christoph Nickel, Birthe Simon, Hanna Zwinge

Planer

Landschaft planen + bauen NRW GmbH (landscaping), Ingenieurbüro für Tragwerksplanung und Bauphysik Avakian (structure), BSCON (fire prevention), Giesen-Gillhoff-Loomans GbR (MEP), Wiegen Vermessung (survey)

Info

This apartment building with 70 residential units got built in Dortmund‘s district „Kreuzviertel“. The building is architecturally divided into four sections, with bay windows and a full height glass joint that sets the building stylistically from the surroundings. With this building an existing gap on the main street got closed: The courtyard area got transformed into a green and quiet oasis. A bright and transparent architecture opens up to the garden and an impressive tree population can be experienced. A successful mix of different apartment sizes enables the house to suit different resident typologies. Almost all units are accessible, and the building has an underground car park with direct access to the apartments. One of the main focuses of the design was to create a healthy living environment. Natural substances and materials are used. Renewable energy resources got applied by the planning process.

More projects

Three hotels and a new pedestrian zone

Konrad-Adenauer-Platz / Harkortstraße, Düsseldorf, Germany

The (garden-) city of the future

Düsseldorfer Straße, Neuss, Germany

The Gardens

Roßstraße / Johannstraße, Düsseldorf, Germany

Top