The cubes

Merziger Straße, Düsseldorf, Germany

Project

New construction of 111 micro apartments

Completion November 2018

ethical

  • Reversibility: floor layout can be used flexibly
  • Urban repair: bridging of a gap between buildings
  • Accessibility according to DIN 18040 II
  • Each apartment with balcony
  • Very good connection to local public transport

ecological

  • Use of district heating: reduction of primary energy
  • KfW efficiency house 40
  • Bicycle stands for each inhabitant

efficient

  • Interdisciplinary, transparent participation with everyone involved
  • Efficient use of the area
  • Cooperation with local specialist planners

GFA

approx. 5.400 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Nina Vegelahn

Planer

IDK Kleinjohann (structure), Ostrick Ingenieur Planungs GmbH (MEP), Ing.-Büro K. Leiermann (fire prevention), M&P Ingenieurgesellschaft mbH (geotechnical expert), Vermessung M-R-D Öffentlich bestellte Vermessungsingenieure (survey), rendertaxi GmbH (visualization)

Info

In the densely populated Düsseldorf district Derendorf, 111 apartments for students and young professionals have been built. Within close proximity there is the university campus, the local supply center on Rather Straße and a good connection to public transport. The new building will close a gap between buildings at Merziger Straße and will confidently fit into the street. Two building joints, the two entrances and the staircases divide the house into three sections. The building joints are filled with bamboo. These plant-filled joints and the house entrances are part of the house's recognition features. The apartments each have a balcony, a shower room and a pantry-kitchen.

More projects

Urban renewal

Heinrichstraße, Düsseldorf, Germany

Ibena Green Campus

Industriestraße, Bocholt, Germany

The flash

Speditionstraße / Franziusstraße, Düsseldorf, Germany

Top