The Greens

Kaistraße / Franziusstraße, Düsseldorf, Germany

Bürogebäude in Düsseldorf
Bürogebäude in Düsseldorf
Bürogebäude in Düsseldorf
Nachhaltiges Bürogebäude
Gesundes Bürogebäude
Bürogebäude Düsseldorf
Bürogebäude Düsseldorf
Bürogebäude Düsseldorf
Bürogebäude in Düsseldorf
Bürogebäude in Düsseldorf
Bürogebäude in Düsseldorf
Nachhaltiges Bürogebäude
Gesundes Bürogebäude
Bürogebäude Düsseldorf
Bürogebäude Düsseldorf
Bürogebäude Düsseldorf

Project

A groundbreaking office building at Düsseldorf’s media harbour

Investor selection process, 2018

ethical

  • Accessible roof terraces for all users
  • Equal workplace qualities for all employees
  • Ground floor with communication areas open for the public
  • Activity offers and showers for employees

ecological

  • Self-shading: high energy-saving potential and reduction of cooling loads
  • Interior greenery, façade greenery and green roofs for humidification and CO2 neutralization
  • Natural ventilation and illumination
  • Use of synergies in cooling and heating production
  • Use of geothermal and photovoltaic power
  • Providing specific support for the use of bicycle and public transport

efficient

  • 50% of the loads are saved by wood/concrete-hybrid-construction 
  • Minimized resource consumption through wood/concrete-hybrid-construction and maximum savings
  • Flexible and future-oriented office use
  • Minimization of compulsory points
  • Automated underground parking
  • Use of prefabricated components

GFA

24.500 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale

Planer

BSCON Brandschutzconsult GmbH (fire prevention), ARUP International (SMEP), Konzept3D (visualization)

Info

The property on Kaistraße / Franziusstraße is located in Düsseldorf's Medienhafen. The surrounding area is currently characterized by offices from the creative and media industry and gastronomy. The competition design uses the shape of the meander to generate an opening of the green inner courtyards. This form of building generates high energy saving potentials through the principle of self-shading and thus a reduction of cooling loads. The competition design includes a market hall with gastronomic facilities on the ground floor. Various infrastructures are located above it. The green building joints have air-purifying and sound-absorbing properties. The façade is designed as a permeable and intelligent building envelope. All offices will have openable windows. This allows the building to be supplied with fresh air without mechanical ventilation. The double-shell façade ensures that the windows can be opened even at high wind speeds. From all areas of the building, views into the roof gardens or greened atria are possible. The use of wood in the interior of the building creates positive effects in terms of comfort for the users.

More projects
Neue Büros für die Behörde der Stadtentwicklung und Umwelt, Hamburg

Eco-Towers

Offices for the Department of Urban Development and Environment, Hamburg, Germany

Mikroapartments in Düsseldorf

The cubes

Merziger Straße, Düsseldorf, Germany

Top