Worringer Sky

Worringer Platz, Düsseldorf, Germany

Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany
Worringer Platz, Düsseldorf, Germany

Project

Study for a high point at Worringer Platz

Project study, 2022

ethical

  • Character of the house is a combination of public as well as private components
  • Closure of the block development
  • Improvement of the residential quality
  • Initiation of transformation processes of the immediate surroundings
  • The "docking" of Worringer Platz to the surrounding buildings transforms it from a traffic island into a lively square
  • Freely accessible areas, gastronomy and cultural facilities complement the building
  • Mix of uses including work, temporary, subsidized and privately financed housing
  • Social mix
  • Building is connected to the main biking net

ecological

  • Greening of buildings to improve the microclimate
  • 35% green and open spaces
  • Natural ventilation and lighting

efficient

  • Multifunctional terraces
  • Flexible building layouts
  • High mix of apartments and uses

GFA

17.500 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Shidokht Shalapour, Alessia Mistretta, Francesca Sergenti

Info

Between above and below: The vertical mix of uses as a determination of the house.

Worringer Sky is the result of a concept study that represents the idea of a vertical city. The house is composed of public as well as private components distributed throughout the building. The ground floor as well as the first floor is open to give access to gastronomy as well as cultural and leisure facilities. These measures promote an opening of the building in the urban context and set a positive impulse. The uses in the rising parts of the building respond to the homogeneous environment here with a mix of uses including work, temporary, affordable and privately financed housing.

Structural flexibility of the building ensures that different uses can be interchanged over time. Room heights are designed to allow for a change of use at a later date. Different uses result in a network of vertical spatial sequences that interconnect within a complex spatial structure, depicting a gestalt of natural coexistence of diverse uses.

The concept is a sustainable high-rise building with a high proportion of greenery and a social mix with high quality architecture and low resource and energy consumption. The urban space is reclaimed by people and creates a quality and sustainable urban development.

More projects
Design by the Düsseldorf architectural office greeen! architects for an ecological office building at Roßstraße / Johannstraße in Düsseldorf

The Gardens

Roßstraße / Johannstraße, Düsseldorf, Germany

Design for the residential quarter Katharinenhöfe in Willich by the Düsseldorf architects greeen! architects

Katharinenhöfe

Am Konrad-Adenauer-Park, Willich, Germany

Three Hotels at Konrad-Adenauer-Platz, Düsseldorf

Hotel trio Düsseldorf

Konrad-Adenauer-Platz / Harkortstraße, Düsseldorf, Germany

Top