VIERZIG549

Düsseldorf Heerdt, Germany

Quarter Düsseldorf Heerdt Germany
Quarter Düsseldorf Heerdt
Quarter Düsseldorf Heerdt Germany
Quarter Düsseldorf Heerdt

Project

Urban planning competition

Competition study

ethical

  • Urban neighborhood formation
  • Roof landscape that can be used by the community
  • Buildings facing the street act as noise protection for the neighborhood
  • In the center of the block, a generous open-air and seating staircase serves as a communal communication and recreation area for all users of the urban neighborhood
  • Noise protection floor plans provide optimal noise protection within the neighborhood

ecological

  • Extensive greenery and garden with urban gardening on roof landscape
  • All buildings are designed in wood hybrid construction
  • Creation of sustainable, economical and energy efficient multi-storey buildings
  • The available roof areas totaling 2,200m² will be used for photovoltaic systems to generate electrical energy for the neighborhood
  • In the spirit of the Circular Economy, mainly healthy and fully recyclable and regional building products will be used
  • Roof gardens and urban gardening areas

efficient

  • Wood hybrid construction: Reduction of building weight = savings in construction
  • The timber modules for the timber hybrid building are completely manufactured in the factory and are time-efficient in their production
  • Sustainable and flexible building through columns instead of walls

GFA

approx. 35.250 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Oscar Escalante, Damla Yasar, Lisa Schirk

Planer

Studio grüngrau (landscape design), Bloomimages (visualization)

Info

The neighborhood development VIERZIG549 is located in Düsseldorf Heerdt in Germany. The development of the three building sites located in the neighborhood to the southeast were planned within the framework of this competition process and based on the urban development agreement and the existing development plan. The competition study was developed in the course of an urban planning competition on the basis of the existing development plan.

Urban design and architecture
The competition design for the urban quarter VIERZIG549 in Düsseldorf Heerdt shows in its urban geometry a maximum natural lighting and climatic ventilation of the urban quarter. Shaded corners are eliminated, an opening of the apartments within the quarter takes place and continues the passage to create attractive movement zones and a pedestrian permeability. All rooms requiring protection are oriented to the quiet inner courtyard through noise protection floor plans or are turned away from the noisy sides and are optimally distributed in relation to the minimum requirements for passive noise protection within the quarter.

Ecologically planned - holistically thought
The competition design sets itself the goal of generating a positive footprint for people, the environment and our future. The center of the quarter is formed by a 13-story residential building. The building cubature of this striking solitaire will be extended towards the north in order to utilize the building's footprint as economically as possible while retaining the intention of the B-Plan. In order to implement fire protection and sound insulation as economically as possible, this high point is planned as a climate-friendly wood hybrid building and offers the ideal solution economically and ecologically through its combination of the materials wood and concrete. The residential floor plans are flexible and adaptable due to the use of columns instead of load-bearing walls in all buildings. The supplementary buildings within the VIERZIG549 urban quarter, with their acoustic requirements and reduced building volumes, can also be designed as a wood-concrete hybrid construction, or even as a complete timber construction if necessary.

Landscape design
Nowadays, well-designed open spaces offer added value for fauna, flora and important ecological functions such as rainwater storage, reduction of temperature peaks and improvement of the microclimate, in addition to the usual attributes such as meeting, communicating and playing. The open spaces will be designed in two distinct plazas connected by adjacent pathways. The further design includes a water fountain, which will give the square an eye-catcher, providing refreshment in hot temperatures through evaporative cooling. The water surface will be designed close to nature so that a new habitat is created. The inner courtyards will be greened and provided with play and recreation facilities, creating a private or semi-private space for the residents. The roof areas will all be greened and some will be designed to be usable. In addition to tranquil rooftop gardens, an urban gardening area will be created, providing opportunities for residents to grow plants. The green spaces and extensive green roofs serve as retention areas for rainwater and create a microclimate that makes a positive contribution to the air and climate.

More projects

Urban Renewal

Heinrichstraße, Düsseldorf, Germany

Kaistraße / Franziusstraße, Düsseldorf, Germany

The Greens

Kaistraße / Franziusstraße, Düsseldorf, Germany

The Green Heart

Mannheim, Germany

Top