Werstener Straße

Werstener Straße, Düsseldorf, Germany

Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
floor plan, Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
floor plan, Werstener Straße, Düsseldorf, Germany
Werstener Straße, Düsseldorf, Germany

Project

Draft for urban land-use planning, 2023

Study for student housing at Werstener Straße in Düsseldorf

ethical

  • Common spaces as an extension of private living space: library, work spaces, study spaces, spaces for sports and leisure, cooking and communal dining
  • Noise control floor plans: all apartments are protected from traffic noise
  • A strong relationship between terraces/balconies and the courtyards transports greenery into the private spaces
  • Large windows open the common areas as "city windows" to the outside world
  • Green courtyard as a place to meet, hang out and communicate
  • The communal courtyards of the student dormitory are designed as student gardens
  • Publicly subsidized housing construction with 240 residential units

ecological

  • The flat roof is designed as a solar green roof with photovoltaics and inclusive greening
  • Heterogeneous planting promotes biodiversity and species diversity
  • Wooden façade with lamella structure provides visual protection and enables greening of the façade for fine dust filtering, as noise protection and for shading and cooling purposes
  • The inner courtyard is completely unsealed due to the omission of a basement level
  • Preservation of the tree population
  • Large mobility hub with e-car sharing, bicycle station and over 240 bicycle parking spaces, as well as e-bike charging stations

efficient

  • Positioning of the entrances corresponds to the pedestrian development of the property
  • Short internal access routes
  • Very good orientation due to clear building structure
  • Avoidance of anxiety areas due to open building form

GFA

10.000 m²

Design team

Marc Böhnke, Mario Reale, Shidokht Shalapour, Alessia Mistretta, Bella Putri

Planer

Heinz Jahnen Pflüger (construction management), Vermessungsbüro Apel (surveyor), Greenbox (landscape architecture), Kempen Krause Hartmann (fire protection), Alexander Schmitz (visualization), Schüßler-Plan (mobility concept), Lindschulte Ingenieurgesellschaft mbH (development conzept)

Info

The project site is located in the southwest of Düsseldorf between the districts of Bilk and Wersten. It has a size of approx. 5,925 m² and extends along Werstener Straße, one of the most heavily trafficked entrance and exit roads in Düsseldorf. The planned building is divided into two building sections running parallel to Werstener Straße, each of which is offset from the other. Between the four building sections, a continuous, completely soundproofed and greened interior area is created, to which all student apartments are oriented. Common rooms and rooms with lower sound requirements are oriented towards Werstener Straße. These are clearly recognizable as "city windows" in the façade image and structure and characterize the façade facing the street. Between the "city windows", vertically running wooden and metal lamellas are planned, which serve as climbing aids and enable a greened facade. In addition, the greenery binds the fine dust produced by car traffic.

More projects
Design for the extension of the Siegerlandmuseum in Siegen by the Düsseldorf architects greeen! architects

Siegerlandmuseum

Siegen, Germany

New construction of 111 micro apartments by Düsseldorf architect firm greeen! architects at Merziger Strasse in Düsseldorf

The Cubes

Merziger Straße, Düsseldorf, Germany

Heinrich-Heine-Platz Düsseldorf

City centre, Düsseldorf, Germany

Top